Wie droomt er nu niet van een eigen jacuzzi? Stel dat je na enige tijd sparen genoeg centjes opzij kan leggen om een jacuzzi te kopen, dan moet het er natuurlijk wel knal op zitten. Je wilt immers een jacuzzi waarin je optimaal kan relaxen, als het even kan met nog enkele opties erbij.
Een jacuzzi kopen is iets waar je best even bij stilstaat. Er zijn immers verschillende zaken waarop je moet letten bij het kopen van een jacuzzi.
In dit artikel zetten we graag alle aandachtspunten even op een rij.
Wie op zoek is naar een jacuzzi, die is waarschijnlijk al verschillende benamingen tegengekomen. De meest voorkomende benamingen zijn spa, jacuzzi en hot tub. Maar zijn al die benamingen wel hetzelfde? Wat is het verschil juist?
De term spa verwijst in de eerste plaats naar de plaatsnaam Spa in de Ardennen. Spa is natuurlijk bekend als kuuroord, een plaats met helende waterbronnen en vele wellness activiteiten.
Spa is hoe langer hoe meer als soortnaam door het leven beginnen gaan, en de term is nu helemaal ingeburgerd. De term staat nu voor alles wat met wellness te maken heeft. Denk hierbij maar aan whirlpools, hydrotherapie, bubbelbaden, watermassage, ... Al deze dingen hebben één ding gemeenschappelijk: het helende water!
Vandaag de dag verwijst de term spa dus niet enkel meer naar het kuuroord, maar ook naar alles wat rond wellness draait. De term is dus veel breder geworden.
Vandaag de dag zijn er veel merken die zich specialiseren in bubbelbaden, maar het merk Jacuzzi was wel pionier op dit vlak. Jacuzzi was dus oorspronkelijk een wereldvermaard merk van bubbelbaden, maar is net als spa een soortnaam geworden. Vandaag staat een jacuzzi gelijk met een bubbelbad.
Het was de Italiaan Candido Jacuzzi die in de jaren 50 een fabriek had in schroeven en hydraulische pompen. Voor een familielid met artrose maakte hij een hydrotherapiepomp. De eerste jacuzzi was geboren. Sindsdien is de naam jacuzzi uitgegroeid tot een soortnaam voor whirlpools en bubbelbaden.
Een hot tub is een traditioneel houten vat, dat is geïnspireerd op het Japanse "Ofuro". De hot tubs gaan al terug tot in de jaren 60, toen ze heel populair werden in vooral Noord-Amerika.
Een hot tub biedt heel wat voordelen ten opzichte van jacuzzi's. Ze zijn ecologischer en milieuvriendelijker. Ze worden ook beschouwd als hygiënischer, aangezien salmonella- en listeriabacteriën zich niet vasthechten aan hout. Een ander voordeel is dat het hout voor een beter drijfvermogen zorgt.
Net zoals bij vele andere producten, kan je ook bij jacuzzi's kiezen uit vele merken en modellen. Het is dus belangrijk om op voorhand al enkele vragen te beantwoorden, die je zoektocht naar een jacuzzi al flink kunnen verfijnen.
Denk hierbij maar aan de volgende punten.
Het is uiteraard heel belangrijk om weten hoeveel personen gebruik gaan maken van de jacuzzi, en liefst tegelijkertijd. Of er 2 of 6 personen gebruik gaan maken van de jacuzzi, maakt natuurlijk een wereld van verschil.
Het aantal personen beïnvloedt de grootte van de jacuzzi, en natuurlijk ook de prijs.
Jacuzzi's staan bekend om hun hoge stroomverbruik. Maar ook hier kan je soms grote verschillen tegenkomen indien je merken en modellen met elkaar gaat vergelijken. Indien je jouw jacuzzi aan het uitzoeken bent, sta dan ook even stil bij het stroomverbruik van de jacuzzi.
De plek waar je de jacuzzi gaat plaatsen, speelt natuurlijk ook een rol. Ga je de jacuzzi binnen of buiten plaatsen? Plaats je de jacuzzi buiten? Dan is het verstandig om deze op een overdekte plaats te installeren. Zo kan je langer genieten van je jacuzzi.
Ook op vlak van posities kan je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Sommige jacuzzi's zijn om te liggen, in andere jacuzzi's moet je zitten. Ook zijn er jacuzzi's waar beide mogelijk zijn. Denk dus op voorhand goed na welke optie je wil.
Net zoals bij vele andere wellnessproducten, kan je ook bij een jacuzzi nog kiezen voor verschillende opties. De meeste van deze opties zijn erop gericht om de wellness-ervaring nog verder te versterken.
Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan extra massagejets, ingebouwde boxen waaruit relaxerende muziek kan klinken, of sfeervolle verlichting.
Ook een jacuzzi kan geïsoleerd worden. Een jacuzzi die voorzien is van een isolatielaag houdt z'n warmte langer vast, waardoor je nog langer kan genieten van het warme water.
Nadat je de jacuzzi hebt aangekocht, moet die natuurlijk ook nog geplaatst worden. Ook hier zijn enkele zaken om rekening mee te houden.
Een jacuzzi is over het algemeen groter dan een gewoon stortbad. Het is dus niet zo evident om een jacuzzi te plaatsen indien je een eerder kleine badkamer hebt. Vooraleer je je jacuzzi aankoopt, is het dus verstandig om eerst de vraag te stellen of je wel voldoende ruimte hebt. Ook bij de montage moet er voldoende ruimte zijn. Een jacuzzi moet bijvoorbeeld door het raam of door de deur naar binnen gebracht kunnen worden.
De jacuzzi is niet het enige dat geïnstalleerd moet worden. Er komen nog enkele andere dingen bij kijken. Een jacuzzi moet ten eerste al een stabiele ondergrond hebben. Zorg er dus voor dat die aanwezig is.
Daarnaast moet ook watertoevoer en waterafvoer voorzien worden. En een jacuzzi heeft bovendien ook een aansluiting op de elektriciteit nodig om te kunnen werken.
Het is aan te raden om de jacuzzi aan te sluiten op een aparte stroomgroep. Dat is nodig omdat een jacuzzi veel stroom verbruikt.
Een jacuzzi goed onderhouden zorgt voor een langere levensduur. Zie een goed onderhoud van je jacuzzi dus niet over het hoofd.
Het onderhoud start eigenlijk al bij de aankoop van je jacuzzi. Kies niet voor goedkope accessoires, maar durf een centje meer uit te geven om accessoires van goede kwaliteit aan te kopen. Denk hierbij maar aan de filter of de pomp.
Ook een goede cover kan de levensduur van je jacuzzi verlengen. Met een cover bescherm je je jacuzzi tijdens de periodes dat je het niet gebruikt.
Denk er tot slot ook aan om regelmatig chloor toe te voegen aan het water, zodat het water van topkwaliteit blijft.
De prijs van een jacuzzi is afhankelijk van de grootte en het aantal opties dat je wil. Ook het materiaal speelt een rol. Wil je met weinig geld toch een jacuzzi ervaring hebben, kan je natuurlijk voor een opblaasbaar model gaan, maar niets is te vergelijken met een echte jacuzzi.
De goedkoopste modellen beginnen aan een prijs van ongeveer 400 €. Voor dit bedrag heb je natuurlijk wel enkel een basismodel, zonder al te veel opties.
De duurste modellen hebben een prijs die kan oplopen tot enkele duizenden euro's. Voor sommige groepsmodellen gaat de prijs zelfs richting 15.000 €.
Aangezien de prijs zo fel kan variëren, is het belangrijk om op voorhand goed te weten hoe je jacuzzi er juist moet uitzien.
Wil je graag een idee van de prijs voor jouw specifieke jacuzzi, inclusief plaatsing? Dat kan! Via ons offerteformulier kunnen wij je in contact brengen met verschillende plaatsers van jacuzzi's in jouw regio. Zij zullen je elk een offerte op maat voorleggen voor de jacuzzi en de plaatsing.
Vergelijk alle offertes op je gemak, en pik er degene uit die je het meest aanstaat. Je kan ze ook allemaal naast je neerleggen indien er geen enkele goede tussenzit. Alle offertes zijn volledig gratis en zonder enige aankoopverplichting.