×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van zonnecollectoren

Wil je toch graag een gedetailleerde prijs op maat kennen? Aarzel dan niet om prijzen op te vragen bij specialisten in jouw regio. Via onderstaand formulier vraag je meteen offertes op bij meerdere specialisten tegelijk. Zij leggen je elk een gratis offerte op maat voor, die je rustig kan vergelijken. Zo weet je zeker dat je steeds een correcte prijs betaalt.

Heb je toch geen goede offerte ontvangen? Geen probleem, de offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige verplichting

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

zwembad-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Zwembad verwarmen met zonnecollectoren: voordelen en nadelen?

Met zonnecollectoren kan je een zwembad op een milieuvriendelijke manier verwarmen. Maar wanneer je even op onderzoek gaat, dan zal je al snel merken dat je kan kiezen voor verschillende systemen.

Welk systeem is nu eigenlijk het beste? En wat is de prijs voor elk systeem?

In dit artikel:

Wat zijn zonnecollectoren?

zonnecollectoren © Shutterstock - Met zonnecollectoren kan je warm water genereren, en dus ook het zwembadwater verwarmen

Zonnecollectoren worden wel eens verward met zonnepanelen. Sommige types zonnecollectoren zien er inderdaad uit zoals zonnepanelen, maar ze zijn wel degelijk verschillend. Ze onderscheiden zich van zonnepanelen op vlak van functionaliteit.

Zonnepanelen hebben als primaire doel om elektriciteit op te wekken op basis van zonlicht. Zonnecollectoren zullen daarentegen warmte genereren op basis van de warmte van de zon. De keuze tussen zonnepanelen en zonnecollectoren maak je dus op basis van hetgeen je ermee wil bereiken.

Om een zwembad te verwarmen moet je uiteraard warmte genereren. Daarom moet je investeren in zonnecollectoren, en niet in zonnepanelen.

Met zonnecollectoren kan je bovendien veel meer dan enkel maar het verwarmen van je zwembad. Je kan zonnecollectoren ook gebruiken voor het verwarmen van je woning (bv. via vloerverwarming) of voor het genereren van sanitair warm water.

Hoe werkt het? Mogelijke systemen

Je zwembad verwarmen via zonnecollectoren kan op twee mogelijke manieren. Enerzijds kan je ervoor kiezen om via een opslagvat te werken. Anderzijds kunnen de zonnecollectoren rechtstreeks aan het filtersysteem van het zwembad gekoppeld worden.

Opslagvat

Deze methode komt overeen met de klassieke werking van een zonneboiler. In dit systeem worden de zonnecollectoren verbonden met een opslagvat. Dit opslagvat staat op zijn beurt in verbinding met het zwembad.

De zonnecollectoren zullen in de eerste plaats het water in het opslagvat opwarmen. Deze warmte wordt dan via het opslagvat doorgegeven aan het water van het zwembad.

Filtersysteem

Dit is het systeem dat het vaakst wordt toegepast. Bij deze methode staan de zonnecollectoren rechtstreeks in verbinding met het filtersysteem van het zwembad. Het zwembadwater wordt via de filter opgezogen en nadien naar de zonnecollectoren gepompt.

Eens het water is opgewarmd, wordt het zwembadwater via een andere buis terug naar het zwembad gepompt.

zonnecollectoren voor zwmbadverwarming © Shutterstock - Met zonnecollectoren kan je op een milieuvriendelijke manier je zwembad verwarmen

Mogelijke uitvoeringen

Zonnecollectoren voor zwembadverwarming zijn te verkrijgen in verschillende types. Elk van deze types heeft zo z’n eigen voordelen en nadelen.

Koepel

Als eerste optie kan je kiezen voor zonnecollectoren in de vorm van een koepel. Ze hebben als voordeel dat ze niet zoveel plaats innemen, en dat je met één koepel toch tot 5.000 liter zwembadwater kan verwarmen. Wil je meer water verwarmen, dan kan je ook makkelijk meerdere koepels aan elkaar koppelen.

Wat koepels interessant maakt ten opzichte van de andere soorten zonnecollectoren is hun vorm. Omwille van hun specifieke koepelvorm zijn dit type zonnecollectoren altijd optimaal naar de zon gericht, waardoor hun rendement toeneemt.

De prijs voor één koepel start al vanaf ongeveer 100 euro (zonder installatiekosten). Indien je weet hoeveel de inhoud van je zwembad bedraagt, dan kan je dus makkelijk berekenen hoeveel koepels je nodig hebt om je zwembad comfortabel te verwarmen. Grofweg mag je rekenen op een kostprijs van ongeveer 40 euro per m² om je zwembad via koepels te verwarmen.

Matten

Als tweede optie kan je ook kiezen voor zonnecollectoren in de vorm van matten. Deze matten zijn gemaakt van rubber of EPDM, en worden meestal op het dak van het huis of tuinhuis gelegd.

De matten bevatten leidingen, waarin het zwembadwater wordt opgewarmd. Hoeveel matten je nodig hebt, hangt af van de oppervlakte van je zwembad. De totale oppervlakte aan matten bedraagt ongeveer 75 à 100% van de oppervlakte van je zwembad. Het precieze percentage hangt af van de diepte van je zwembad.

Qua prijs mag je bij deze methode rekening houden met ongeveer 50 euro per m², wat iets duurder is dan de koepels. Bovendien nemen de matten meer plaats in dan de koepels.

Vlakkeplaat- of vacuümbuiscollectoren

Tot slot kan je ook nog kiezen voor vlakkeplaat- of vacuümbuiscollectoren. Dit zijn de klassieke zonnecollectoren die ook worden gebruikt in combinatie met een zonneboiler.

Ook deze collectoren worden, net zoals zonnepanelen, vaak op het dak gelegd. Maar je kan ze evengoed op de grond installeren, of zelfs op een speciaal frame.

Deze methode is het interessantst wanneer je je zonnecollectoren naast het verwarmen van je zwembad ook wil gebruiken voor woningverwarming of warmwaterbereiding.

zonnecollectoren voor zwmbadverwarming © Shutterstock - Zonnecollectoren zijn te verkrijgen in verschillende uitvoeringen. In dit voorbeeld werd gekozen voor matten op het dak

Wat zijn de voordelen en nadelen van zonnecollectoren als zwembadverwarming?

Kiezen voor zonnecollectoren als zwembadverwarming houdt enkele interessante voordelen in, maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden. Dit is een oplijsting van de voordelen en nadelen van zonnecollectoren als zwembadverwarming.

Voordelen van zonnecollectoren als zwembadverwarming

+ Zonnecollectoren zijn een heel milieuvriendelijke manier om je zwembad te verwarmen. Om het water op te warmen wordt gebruik gemaakt van de warmte van de zon, en worden er dus geen fossiele brandstoffen gebruikt.

+ Omdat je een beroep doet op de gratis warmte van de zon, heb je dus ook geen verbruikskosten. Hierdoor zal je energiefactuur niet de hoogte ingaan.

+ Zonnecollectoren zijn snel en makkelijk te installeren.

+ Zonnecollectoren hebben ook nauwelijks onderhoud nodig. Je hoeft ze enkel winterklaar te maken.

+ Je kan nog steeds genieten van overheidssteun indien je investeert in zonnecollectoren.

Nadelen van zonnecollectoren als zwembadverwarming

Zonnecollectoren zullen een minder hoog rendement hebben tijdens bewolkte dagen. Het zou dan kunnen dat je zwembad niet volledig wordt opgewarmd.

Zeker bij grotere zwembaden kan de benodigde oppervlakte aan zonnecollectoren hoog oplopen.

Het beste alternatief: de warmtepomp

Wil je je zwembad verwarmen op een milieuvriendelijke manier, maar wil je niet afhankelijk zijn van de zon? Dan is de warmtepomp het beste alternatief.

Ook bij de warmtepomp kan je kiezen uit verschillende types, maar meestal wordt voor zwembadverwarming gekozen voor de lucht-water warmtepomp. Dit type warmtepomp warmt het zwembadwater op op basis van de buitenlucht. Hou er wel rekening mee dat de warmtepomp elektriciteit verbruikt om te kunnen werken.

Een ander nadeel van de warmtepomp is dat dit toestel wel wat geluid maakt. Meestal wordt dit toestel dan ook ergens weggestopt, bijvoorbeeld achter een tuinhuis.

Maar de warmtepomp heeft ook enkele sterke voordelen, zeker ten opzichte van zonnecollectoren. Zo is het rendement veel beter, aangezien een warmtepomp ook kan verwarmen op bewolkte dagen.

Omwille van het hogere rendement is een warmtepomp over het algemeen ook iets duurder dan zonnecollectoren, al hangt dit vooral af van het vermogen dat je kiest. Grofweg mag je voor het verwarmen van een standaard zwembad rekening houden met een prijs die schommelt rond de 2.500 euro, excl. plaatsingskosten.

Je zwembad verwarmen met een warmtepomp? Hoe werkt het?

Hoe behaal je het beste rendement?

Indien je investeert in zonnecollectoren om je zwembad te verwarmen, dan wil je natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement halen. De plaatsing en de oriëntatie van de zonnecollectoren zullen een grote rol spelen in het rendement dat je zal behalen.

Zonnecollectoren kunnen zowel op het dak als op de grond geplaatst worden. Ook plaatsing op een frame is mogelijk. Wat in jouw geval de beste methode is, hangt vooral af van het type collector dat je kiest.

Kies je voor matten, vlakkeplaat- of buisvormige collectoren? Dan worden de collectoren best op het dak gelegd. Richt ze zoveel mogelijk naar het zuiden, zodat ze zoveel mogelijk zonnestralen opvangen. Indien mogelijk leg je ze op een hellingsgraad van ongeveer 30 à 40°.

Koepelcollectoren hebben omwille van hun specifieke design al een ingebouwde hellingsgraad, en hoeven dus niet in een bepaalde helling geplaatst te worden. Ook hoeven ze niet specifiek naar het zuiden gericht te zijn.

Afdekzeil

Eens je zwembadwater is opgewarmd, is het ook verstandig om de warmte zo lang mogelijk proberen vast te houden. Dit kan je doen door je zwembad na gebruik af te dekken met een afdekzeil. Dit zeil zal de warmte merkelijk langer vasthouden, waardoor je minder snel terug een beroep moet doen op je zonnecollectoren.

Hoe je zonnecollectoren onderhouden?

Eén van de grote voordelen van zonnecollectoren is dat ze nauwelijks onderhoud vergen. Wel is het verstandig om in de winter de leidingen te laten leeglopen, zodat ze tijdens het winterseizoen geen vorstschade oplopen.

Wat is de prijs van zonnecollectoren voor zwembadverwarming?

De prijs van je zonnecollectoren hangt in grote mate af van de grootte van je zwembad. Hoe meer water in je zwembad, hoe meer zonnecollectoren je nodig hebt, en hoe hoger de prijs zal oplopen.

De benodigde oppervlakte aan zonnecollectoren moet minimum 50% van de oppervlakte van je zwembad bedragen. Wil je echt comfortabel zwemmen, dan hou je zelfs best rekening met 80%.

Voor zonnecollectoren in de vorm van koepels zal de prijs ongeveer 40 euro per m² bedragen. Voor EPDM-matten hou je best rekening met 50 à 60 euro per m².

Ga je voor zonnecollectoren in de vorm van koepels, dan zal de prijs ongeveer 40 euro per m² bedragen. Voor EPDM-matten hou je best rekening met 50 à 60 euro per m². Hoe groter de oppervlakte aan zonnecollectoren, hoe goedkoper de prijs per m² zal zijn.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van zonnecollectoren

Wil je toch graag een gedetailleerde prijs op maat kennen? Aarzel dan niet om prijzen op te vragen bij specialisten in jouw regio. Via onderstaand formulier vraag je meteen offertes op bij meerdere specialisten tegelijk. Zij leggen je elk een gratis offerte op maat voor, die je rustig kan vergelijken. Zo weet je zeker dat je steeds een correcte prijs betaalt.

Heb je toch geen goede offerte ontvangen? Geen probleem, de offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige verplichting

zwembadbouwers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten zwembaden: het overzicht!
Hoe je zwembad verwarmen?
Offertes voor zwembaden